Sie befinden sich hier

Inhalt


Rosanke – letnie piwo warmińskich chłopów


Warmiński Festiwal Dziedzictwa Browarniczego w roku 2013 odbywa się w samym środku lata. W czasach historycznych był to okres martwy, jeżeli chodzi o wytwarzanie piwa. Sezon piwowarski rozpoczynał się tu w dniu wspomnienia św. Bartłomieja (24 sierpnia) i trwał do św. Filipa i Jakuba (1 maja). Mieszczanie uprawnieni do warzenia mogli wytwarzać piwo między tymi datami.

Jedyne odstępstwo od tej zasady dopuszczała ordynacja biskupa Szymona Rudnickiego z 21 maja 1610 roku. W punkcie 3 tego dokumentu dopuszczano by każdy mieszkaniec warmińskiego miasta – w terminie pomiędzy 1 maja, a 24 sierpnia – mógł warzyć na własne potrzeby lekkie piwo z 3-4 korców słodu jęczmiennego. Było to zatem piwo lekkie i składające się z zasypu różnych zbóż.

Podobne w charakterze było piwo Rosanke rozdawanego chłopom pańszczyźnianym w okresie żniw. Warzono je z 10 szefli (500 kg) słodu i produkowano go 9 beczek. Stanowiło to, że brzeczka tego piwa miała ok. 10-11 Blg. Zasyp tego rodzaju piwa mógł składać się ze jęczmienia, pszenicy, owsa i żyta. Prowadzone analizy powalają sądzić, że było to piwo o lokalnym pruskim charakterze [zasyp z słodów lokalnych zbóż], ale jego charakter był bliski Belgijskiemu Pale Ale. W tej kategorii dopuszczamy zatem piwa, które najlepiej odpowiadają podanemu opisowi, są pijalne i dobrze gaszą pragnienie w letnie dni.

Pobierz opis Rosanke w pdf (poniżej)

Kontextspalte