Bułeczki z piwa pszenicznego
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 500 ml piwa pszenicznego,
- 100 g masła,
- 45 g oleju,
- 25 g drożdży,
- Łyżka cukru,
- Papryka,
- Sól, pieprz, estragon,
Sposób przyrządzenia:
Piwo pszeniczne podgrzać do temperatury 35*C. Dodać do niego drożdże, szczyptę soli i cukier – zamieszać. Do roztopionego masła i oleju dodać mąkę, estragon i drobno pokrojoną paprykę. Zmieszać z piwem zaprawionym drożdżami. Całość wyrobić i poczekać, aż ciasto urośnie. Następnie znowu wyrobić, formować bułeczki i w piekarniku (temp. 50*C) poczekać, aż całkowicie wyrosną. Piec w temperaturze 170*C około 20 minut, aż ładnie się zarumienią.