Sie befinden sich hier

Inhalt

Golonka w kapuście

Składniki:

  • Golonka,
  • 500 ml piwa,
  • Cebula,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • Kminek, pieprz, liście laurowe, jałowiec, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

W garnku zagotować wodę – z dodatkiem soli i ziaren pieprzu – w takiej ilości, żeby zakryła golonkę. Golonkę gotować w tej wodzie 45 minut. Po tym czasie wyjąć ją z wody ostudzić, a skórkę naciąć w kratkę. Naciętą golonkę posypać kminkiem i piec w piekarniku w temperaturze 220*C podlewając piwem. W czasie, gdy golonka się piecze, pokroić cebulę i podsmażyć ją na tłuszczu. Do cebuli dodać kapustę, ziarna pieprzu, liście laurowe, jałowiec – podsmażyć. Gdy golonka będzie miękka obłożyć ją kapustą i zapiec jeszcze przez 10 minut.

Kontextspalte