Sie befinden sich hier

Inhalt

Golonka z piwem

Składniki:

  • Golonka,
  • Cebula,
  • Seler,
  • Pietruszka,
  • 3 rzepy,
  • 0,5 kg kości cielęcych,
  • 1000 ml wywaru mięsnego,
  • 500 ml piwa,
  • Sól, pieprz, olej

Sposób przyrządzenia:

Golonkę przyprawić solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na brązowy kolor. Golonkę zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu mocno (na granicy przypalenia) obsmażyć kości cielęce i pokrojone w plasterki warzywa. Dodać piwo i wywar – włożyć golonkę. Nakryć naczynie, włożyć do piekarnika i piec 2 godziny w temperaturze 200*C. Golonkę wyjąć sos odcedzić, zagęścić i polać nim upieczoną golonkę.

Kontextspalte