Sie befinden sich hier

Inhalt

Żeberka w piwie pszenicznym

Składniki:

  • 40 g tłuszczu,
  • 1 kg pozbawionych kości żeberek,
  • 125 ml rosołu,
  • 250 ml piwa pszenicznego,
  • 125 ml kwaśnej śmietany,
  • Cebula,
  • Włoszczyzna,
  • Przecier pomidorowy,
  • Sól, pieprz, kminek, mąka,

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym tłuszczu mocno obsmażyć przyprawione solą, pieprzem i kminkiem mięso. Podsmażone mięso podlać rosołem i piwem pszenicznym. Dusić pół godziny. Następnie dodać do duszącego się mięsa pokrojoną cebulę, włoszczyznę i przecier pomidorowy – dusić jeszcze półgodziny. Gdy mięso zmięknie dodać śmietanę rozmieszana z mąką do zagęszczenia sosu.

Kontextspalte