Sie befinden sich hier

Inhalt

Zrazy wieprzowe z serem marynowane w ciemnym piwie

Składniki:

  • 300 g polędwicy wieprzowej (dwa kawałki),
  • 80 g dojrzewającego sera,
  • Żółta papryka,
  • Por,
  • Pietruszka,
  • Sól, pieprz, bazylia, estragon, olej, mąka,
  • 500 ml piwa w typie koźlak,
  • Ziemniaki smażone w talarkach lub ósemkach

Sposób przyrządzenia:

Polędwicę utłuc i marynować w 400 ml piwa przez 4 godziny. Po tym czasie przyprawić, położyć na tym ser, kawałek papryki i pora. Zawinąć w zraz w folię spożywczą. Zrazy gotować około 20-25 minut zanurzone w piwie, w którym się marynowały. Po tym czasie zraz wyjąć. Do reszty piwa (100 ml) dodać estragon, pieprz i sól. Zredukować płyn o połowę. Zaprawić mąką. Całość podawać na smażonych plastrach ziemniaków lub opiekanych ósemkach – lekko polać sosem.

Kontextspalte