Sie befinden sich hier

Inhalt

Zupa na ciemnym piwie, z ciemnym chlebem i kiełbaskami

Składniki:

  • 125 g – czerstwego ciemnego chleba,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 50 g masła,
  • 750 ml rosołu wołowego,
  • 125 ml ciemnego piwa
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 jajka,
  • 4 kiełbaski wiedeńskie,
  • Cukier, sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Posiekaną cebulę zeszklić na połowie masła; do tego dodać pokruszony chleb. Całość zarumienić. Z pozostałej części masła rozbić jasną zasmażkę. Zalać ją niewielką ilością rosołu. Resztę rosołu wlać do garnka, dodać usmażone cebule i chleb. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, dodać piwo, zasmażkę, śmietanę i majeranek - zamieszać. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Do gotowej zupy wtłuc jajo i dodać pokrojone kiełbaski.

Kontextspalte