Sie befinden sich hier

Inhalt

Alt

Cechy:

ekstrakt 11,5-13,5 Blg, alkohol 4,5-5,2 wag., goryczka: 35-50 IBU, kolor 11-17 SRM.

Walory:

W zapachu zdecydowanie słodowe, lekka chmielowość i owocowość dopuszczalna. Piwo ma kolor od bursztynu, przez miedziany, do brunatnych brązów. Piwo klarowne z drobna nieco „przybrudzoną” pianą. W smaku zdecydowana słodowość z ciekawie odcinająca się chmielową goryczką. Mimo tego o piwie nie można powiedzieć, że nie jest złożone w smaku. Czasem owa złożonośc w smaku może być kojarzona z smakiem orzechów laskowych. Piw mimo swoistej ostrości nie jest palące, przypalone, ani piekące. Piwo jest gładkie w smaku, treściwe, ale dobrze odfermentowane. Można uznać je za najlepszą propozycję na dłuższe posiedzenie w piwiarni ze znajomymi.

Powstanie:

Piwo fermentowane w dolnym zakresie pracy drożdży górnej fermentacji, a następnie lagerowane w temperaturze bliskiej 0*C. piwo hybrydowe drożdże górnej fermentacji i temperatury fermentacji dolnej. Zasyp prosty – słody podstawowe (pilzeński, monachijski) z małą ilością słodów karmelowych krystalicznych i palonych. Szlachetne chmiele.

Historia:

Sama nazwa „alt” wskazuje na tradycyjny-stary styl warzenia piwa. Jest to zatem piwo górnej fermentacji warzone w niskich temperaturach (odzwierciedlenie warunków zimowych).

Kontextspalte