Sie befinden sich hier

Inhalt

Baltic Porter- Porter Bałtycki

Cechy:

ekstrakt początkowy 14,7-22°Blg, alkohol 5,5-9,5%, goryczka: 20-40 IBU, kolor 17-30 SRM.

Walory piwa:

W zapachu wyraźna słodowa słodycz, aromat karmelu, orzechów i tostów. Wysoka zawartość alkoholu może być skrywana w aromacie suszonych śliwek, rodzynek, czy porto. W aromacie może pojawić się aromat kawy, czekolady, ale nigdy spalenizny. Piwo ma kolor ciemny – od miedzianego, do ciemno brązowego z czerwonawymi refleksami. Mimo pierwszego złudzenia nie powinno być całkiem czarne. Piwo powinno być treściwe, gęste i lepkie. Piana biała lub lekko żółtawa – utrzymuje się długo. Smak bardzo zróżnicowany. Wysoka słodowość oraz smak suszonych owoców wraz z ciepłem alkoholu. Gładkie nuty palone nadają mu charakteru. Piwo ma czysty lagerowy profil. Początkowe wrażenie słodkie, ale z wytrawnym zakończeniem wpierw kawowym, a na końcu palonym i chmielowym. Ważne, żeby piwo było dobrze zbilansowane. Piwo bardzo gładkie, nagazowanie średnie.

Powstanie:

Porter to piwo dolnej fermentacji, za barwę i ciemne smaki odpowiada słód czekoladowy i palony. Podstawą jest słód wiedeński lub monachijski. Chmiele odmian europejskich.

Historia:

Piwo, które w Polsce nazywamy porterem oficjalnie nazywa się porterem bałtyckim. Jest to związane z tym, że ten styl piwa był pochodną piw w stylu porter angielski i rosyjski imperialny stout upowszechnioną w krajach nadbałtyckich.

Kontextspalte