Sie befinden sich hier

Inhalt

Dortmunder

Cechy:

Ekstrakt 12-13,8 Blg, alkohol 4,8-6% wag., goryczka: 23-30 IBU, kolor 4-6 SRM.

Walory:

W zapachu czuć nieco aromatu chmielu wraz ze zbożowym zapachem słodu. Czasem czuć nieco mokrymi zapałkami, co wiąże się z walorami wody stosowanej do warzenia tego piwa. Kolor piwa jest złoty. Piwo jest klarowne i posiada dość bogatą pianę. Piwo nie ma zdecydowanego profilu smakowego, ani w stronę chmielu, ani słodu. Jest to dobrze zbilansowane piwo do codziennego picia. Dortmunder jest czysty w smaku i mimo lekkiej słodkości pozostaje dość rześki. Najbardziej klasyczne odmiany mogą mieć lekki mineralny posmak związany z wodą, na której jest warzony. Piwo nie jest przegazowane.

Surowce:

Piwo dolnej fermentacji. Podstawę stanowi słód pilzneński. Podstawowe chmiele to szlachetne odmiany niemieckie. Charakterystyczne posamki związane z użyciem wody o wysokim poziomie siarczanów, węglanów i chlorków.

Historia:

Styl piwa codziennego, który narodził się w okolicach Dortmundu. Styl kojarzony z niemieckimi piwami „export” znaczący nieco mocniej eksponowany.

Kontextspalte