Sie befinden sich hier

Inhalt

Kolońskie/Kölsch

Cechy:

ekstrakt 10,8-12,5 Blg, alkohol 4,4-5,2%wag., goryczka: 20-30 IBU, kolor: 3.5-5 SRM

Walory:

zapach piwa kolońskiego jest lekko owocowy, czasem z nutami słodowymi lub lekki zapachem siarkowym. Kolor piwa jest bardzo jasny. Piwo jest bardzo klarowne, piana jest delikatna, biała i nie zawsze trwała. Smak jest bardzo delikatny lekko owocowy, z nutami słodowymi i lekka wytrawnością. Całość może uzupełniać lekki aromat chmielu. Piwo jest gładkie, lekkie i bardzo orzeźwiające. Charakteryzując to piwo można powiedzieć: czyste, rześkie, delikatnie zbalansowane piwo przeważnie z bardzo subtelnymi owocowymi smakami i aromatami, przytłumiona słodowość od początku do końca prowadzi do przyjemnie orzeźwiającego posmaku na finiszu.

Surowce:

podstawą jest jasny słód, czasem niewielki udział słodu pszenicznego dla nadania lekkosci. Drożdże górnej fermentacji. Niemieckie szlachetne chmiele (Hallertau, Tettnang, Spalt, Hersbrucker). Piwo hybrydowe: drożdże górnej fermentacji prowadzone na granicy swego działania. Następnie piwo jest lagerowane w bardzo niskiej temperaturze.

Historia:

piwo jest specjałem okolic Kolonii. Serwowane w charakterystycznych szklankach „Stange” o pojemności zaledwie 200ml. Piwo o tej nazwie mogą produkować wyłącznie browary z Kolonii połacozne w tzw. „Konvention” – reszta piw jest a’la Koelsch.

Kontextspalte