Sie befinden sich hier

Inhalt

Koźlak Dubeltowy

Cechy:

ekstrakt początkowy 17,1-26,4°Blg; alkohol 7-10% wag, goryczka: 16-26 IBU; kolor: 6 – 25 SRM;

Walory:

Zapach wyraźnie słodowy. Im piwa ciemniejsze tym piwa bardziej „prażone” w zapachu. Możliwy aromat karmelowy, czasem lekki zapach suszonych owoców. Kolor od ciemnego złota do głębokich odcieni brązu. Piwo pozostaje klarowne, piana ładna, ale im piwo mocniejsze może być mniej trwała. Smak zdecydowanie słodowy - bogaty. Ciemniejsze wersje mogą być wyraźnie melanoidowe i prażone. Piwo o wyraźnym charakterze lagerowym. Chmielowość delikatna, podkreślająca jedynie bogatą słodowość. Piwo raczej niewysoko wysycone, delikatne.

Surowce:

Podstawą jest słód pilzneński, wiedeński lub monachijski. W wersjach ciemniejszych bardzo małe ilości słodów ciemnych, karmelowych i barwiących. Zacieranie zdecydowanie dekokcyjne. Chmiele używane w czasie warzenia – szlachetne odmiany europejskie.

Historia:

Pierwszego dopellbocka mieli uwarzyć mnisi od Św. Franciszka. Wersje historyczne były mniej odfermentowane (słodsze, pożywniejsze i mniej alkoholowe) niż współczesne interpretacje. Stąd zwano go chlebem w płynie. Określenie „doppel (podwójny) bock” ukuli monachijscy konsumenci. Wiele doppelbocków ma nazwy kończące się na „-ator”, albo jako hołd dla prototypowego Salvatora albo w celu zwiększenia popularności piwa.

Kontextspalte