Sie befinden sich hier

Inhalt

Koźlak Majowy

Cechy:

ekstrakt: 15,6-17,5°Blg, alkohol: 6,3-7,4 % wag., goryczka: 23-35 IBU, kolor 6-11 SRM.

Walory:

Aromat zdecydowanie słodowy (lekko biszkoptowy). Zapach czysty lekko biszkoptowy, bez nut owocowych. Dopuszczalny bardzo lekki aromat alkoholowy. Piwo jasne w kolorze złota, czasem głębokiego lub przechodzące do bursztynu. Dobrze klarowne, dobra, trwała biała piana. W smaku zdecydowanie słodowe, z dopuszczalnym lekkim DMS. Chmiel raczej niewyczuwalny, w smaku pieprzowy. Delikatne, może dawać lekkie uczucie rozgrzewania. Jasny, mocny, słodowy lager.

Surowce:

Podstawę stanowią słody jasne uzupełnione jedynie ciemniejszymi odmianami. Nie stosuje się dodatków niesłodowanych. Miękka woda pozwala uniknąć ostrych posmaków. Krótkie gotowanie z chmielem pozwala uniknąć mocnych smaków karmelowych i przyciemnienia koloru.

Historia:

W porównaniu z innymi koźlakami styl powstał całkiem niedawno. Wyszynk Maibocka jest związany z wiosną i miesiącem majem.

Kontextspalte