Sie befinden sich hier

Inhalt

Monachijskie ciemne

Cechy:

ekstrakt 11,9-13,8°Blg, alkohol 4,5-5,6% wag, goryczka: 18-28 IBU, kolor: 14-28 SRM.

Walory:

Aromat przypomina skórkę chleba, czasem opiekany tost, rzadziej karmel lub orzechy. Aromat czysty bez estrów, czasem lekkie aromaty chmielowe. Kolor od głęboko miedzianego do ciemnobrązowego zawsze z czerwonym lub wiśniowym odcieniem. Piana kremowa, w kolorze od jasnej do średniej opalenizny. W smaku zdecydowane melanoidowe, co związane jest z podstawą zasypu oparta na słodzie monachijskim. Najczęściej kojarzy się ze skórką chleba. Możliwe lekkie odczucie słodyczy, ale nigdy mdłe. Dopuszczalna jest też lekka karmelowość. Goryczka chmielowa umiarkowana. Piwo ma czysty lagerowy charakter.

Surowce:

piwo opierające się w zasypie na sodzie monachijskim (czasem tylko uzupełniony o słód pilzneński). Możliwe niewielkie ilości słodów karmelowych. Średnio węglanowa woda, zacierane dekokcyjnie.

Kontextspalte