Sie befinden sich hier

Inhalt

Pils - pilzner niemiecki

Cechy:

ekstrakt 11-12,5 Blg, alkohol 4,5-5,2% wag., goryczka: 25-45 IBU Kolor: 2-5 SRM

Walory:

Zapach pilsa to złożenie dwóch podstawowych aromatów: ziołowego chmielu i przypominającego ciasteczka słodu. Zapach jest bardzo czysty, czasem na początku może mieć niskie cechy siarkowe. Kolor jest zdecydowanie jasny. Piwo jest bardzo klarowne – skrzące, pokryte piękną białą, trwała pianą. Smak zdecydowanie rześki, można powiedzieć, ze gorzkie – wytrwane. W pierwszej fazie słodowe, ale szybko nakrywane bardzo świeżym i zdecydowanie chmielowym posmakiem. Smak chmielu jest zdecydowany, ale nie pozostaje na języku. Piwo jest zdecydowane i czyste w smaku.

Surowce:

Piwo oparte jest o najlepszej jakości słód pilzneński. Smak wsparty przez najszlachetniejsze odmiany niemieckich chmieli. Siarczanowa woda i czyste drożdże dolnej fermentacji.

Komentarz:

niemiecka wersja piw dolnej fermentacji rodzących się wraz z rewolucja przemysłową w połowie XIX wieku. Bardziej wytrawne i rześkie niż czeski pierwowzór.

Kontextspalte