Sie befinden sich hier

Inhalt

Piwo Marcowe/Oktoberfest

Cechy:

ekstrakt początkowy 12,4-14°Blg, alkohol objętościowo 4.8 – 5.7%, goryczka: 20-28 IBU, kolor: 7-14 SRM

Walory:

Aromat tego piwa oddaje całe bogactwo słodów (zwłaszcza monachijskiego i wiedeńskiego), najczęściej kojarzy się z świeżo pieczoną skórką chleba. Zapach jest czysty, lagerowy. Aromaty chmielu lub karmelu są błędem. Kolor piwa marcowego jest głęboko złoty, czasem idący w kierunku pomarańczowego. Piwo jest skrzące i charakteryzuje się trwała piękną pianą. Smak jest zdecydowanie słodowy, jednak z lekkim wytrawnym akcentem na koniec (to właśnie owa opiekana cecha). Goryczka chmielowa bardzo delikatna i szlachetna. Całość skomponowana tak, żeby słodycz zakrywać krótkim wytrawnym finiszem, który pozwoli na nabranie chęci do dalszego picia. Piwo jest raczej treściwe, ale delikatne i niezbyt mocno nasycone.

Surowce:

podstawą piwa marcowego są słody jasne (pilzeński, wiedeński i monachijski). Jeżeli występują tu słody karmelowe to w niedużym zakresie. Piwa dolnej fermentacji. Chmielone szlachetnymi odmianami chmieli niemieckich.

Historia:

gdy w drugiej połowie XIX wieku zaczęły powstawać piwa dolnej fermentacji najbardziej cenionym piwem był lager wiedeński – piwo pomysłu Antona Drehera. Niemiecki piwowar Gabriel Sedlmayer postanowił udoskonalić to piwo i zaszczepić w Bawarii. Pomysł na stworzenie nowego lagera oparł na najbardziej popularnym piwnie „marcowym” i jego mocniejszej odmianie fest. Tak narodziła się jedna z legend światowego piwowarstwa.

Kontextspalte