Sie befinden sich hier

Inhalt

Piwo pszeniczne - jasne

Cechy:

ekstrakt początkowy 11-13°Blg, alkohol objętościowo: 4.3 – 5.6%, goryczka: 8-15 IBU, kolor: 2-8 SRM

Walory:

Na zapach charakterystyczny dla jasnych piw pszenicznych składają się związki zwane fenolami – aromat goździka i estry – przypominając zapach dojrzałego banana. Pozostałe aromaty występujące w tym piwie to zapach jabłek, gruszek, a czasem gumy balonowej. Uzupełnieniem tego może być też lekki, zbożowy aromat pszenicy. Ważne jest też, żeby wszystkie występujące tu zapachy dobrze się bilansowały i dawały zadowalający efekt. Piwo charakteryzuje się też kolorem. Może być od bladego do złotego. Cechą charakterystyczną jest jego mętność pochodząca od dużej ilości białek z pszenicy i tym, że piwa pszeniczne podaje się „mit Hefe” – czyli z drożdżowym osadem. Piana tego piwa jest trwała, długa i kremowa. Smak – podobnie jak zapach – to złożenie goździków i banana. Inne występujące smaki to wanilia, guma do żucia, lekka zbożowość, przyprawowość, czy owocowość. Mimo tego piwo jest delikatne, okrągłe w smaku i sprawia wrażenie bardzo treściwego. Lekka cierpkość, która może się pojawić to efekt dość wysokiego nagazowania i drożdży. Chmielowość niewyczuwalna.

Surowce:

Co najmniej połowę zasypu słodowego w tych piwach stanowi słód pszeniczny. Reszta to słód pilzneński z ewentualną domieszka jasnych słodów karmelowych. Piwo fermentacji górnej. Warzenie dekokcyjne dla nadanie głębi i treściwości. Bardzo ważne jest stosowanie odpowiedniego szczepu drożdży. Kluczowa dla tego piwa jest temperatura fermentacji – byt wysoka lub niska zakłóca balans smaku i zapachu gotowego piwa.

Historia:

Tradycyjnie bazujące na pszenicy ale pochodzące z południowych Niemiec, które jest przeznaczone do konsumpcji latem, jednak generalnie produkowane przez cały rok.

Kontextspalte