Sie befinden sich hier

Inhalt

Piwo wędzone (Rauchbier)

Cechy:

Ekstrakt 12,4-14°Blg; alkoholo 4,8-6% wag., goryczka: 20-30 IBU; kolor 12 – 22 SRM.

Walory:

W aromacie wyczuwalne dwa elementy słód i dym wędzarniczy. Cechy dymne mogą być zróżnicowane i pochodzą od dymu bukowego wykorzystywanego w suszeniu słodu. Charakter dymny może być o różnym nasileniu (przypomina bekon, szynkę, drzewne). Całość uzupełnia raczej słodkawy aromat słodu – czasem przypomina tost. Piwo klarowne z gęstą pianą. Kolor bursztynowy, głęboki, czasem wpadający w odcienie miedzi. Podobnie jak w zapachu smak to synteza słodowości i dymu. Podbudową jest piwo marcowe, więc jego walory powinny być zauważalne. Jednak cechą główną jest przyjemna dymioność-wędzoność. Finisz wytrawny nie tylko ze względu na dym, ale także lekki charakter chmielowy. Piwo czyste w smaku, dobrze zbalansowane i bez zdecydowanie ostrych akcentów. Nagazowanie średnie, profil lagerowy.

Powstanie:

Podstawa to słód monachijski lub wiedeński wędzony drewnem bukowym. Słód wędzony stanowi od 20% do 100% zasypu. To decyduje, ze walory wędzone mogą być w tym piwie zróżnicowane. Reszta cech i sposób warzenia zbieżne z piwem marcowym. Piwo dolnej fermentacji. Chmiele europejskie.

Historia:

Piwo powstałe i wiązane z Bambergiem – miastem w Frankonii (część Bawarii). Z czasem stał się wizytówką miasta.

Kontextspalte