Sie befinden sich hier

Inhalt

Pszeniczne Ciemne

Cechy:

Ekstrakt: 11-13,8°Blg, alkohol 4.3-5.6%, goryczka: 10-18 IBU, Kolor: 14-23 SRM

Właściwości:

W zapachu wyczuwalne wyraźnie goździki i banany. Jednak zważywszy na ciemny charakter piwa mogą być uzupełnione o lekkie nuty ciemnych owoców, wanilii i karmelu. Inny aromat kojarzący się z tym piwem jest guma do żucia. Ciemne piwo pszeniczne ma kolor od miedzi do głębokich brązów. Charakterystyczna jest piana – obfita, gęsta, kremowa, w kolorze bieli lub kremowa. Piwo podobnie jak wersja jasna jest mętna ze względu na dużą zwartość białek i podnoszony z dna butelki osad drożdżowy. W smaku wyraźnie czuć banany, goździki, uzupełnione o wanilię, zbożowa słodycz, a nawet karmelowość. Piwo musi być dobrze zbalansowane pomiędzy smaki pszeniczne, a te idące z ciemnych słodów (ciemne owoce, melanoidy, opiekane). Chmiel praktycznie niewyczuwalny. Piwo łagodne, pełne, słodkawe, okrągłe w smaku.

Surowce:

Połowa zasypu słodowego to słód pszeniczny (choć może dochodzić do 70%). Reszta to słód wiedeński lub monachijski. Czasem odrobina słodu czekoladowego. Zacieranie dekokcyjne dla poprawienia pełni smaku. Piwo górnej fermentacji. Drożdże do piw pszenicznych dające zdecydowane owocowe, przyprawowe smaki. Chmiele w niewielkiej ilości. Ważne jest żeby prowadzić fermentację w odpowiedniej temperaturze – te skrajne mogą spowodować, że cechy piwa będą nieodpowiednio skomponowane i niezbyt miłe w smaku i zapachu.

Historia:

Ciemne piwa pszeniczne były najstarszymi znanymi ich odmianami. Ostatnio nieco zapomniane i ustępujące popularnością jasnym wersjom. Jednak dzięki swym uniwersalnym cechom owocowym i karmelowym znów staja się powszechne.

Kontextspalte