Sie befinden sich hier

Inhalt

Schwarzbier

Cechy:

ekstrakt początkowy: 11.4-12.9 Blg, alkohol 4,4-5,4 wag., goryczka: 22-32 IBU, kolor 17-30 SRM.

Walory:

Aromat slodowy, z nutami karmelu, ale nie słodki. Nuty palone winny być kawowe, ale nie przypalone. W tle mogą wystąpić aromaty chmieli. Zapach czysty. Kolor rubinowy, brązowy, wiśniowy. Mimo nazwy piwo nigdy nie jest czarne. Klarowne, z trwałą pianą. W smaku przewaga słodu, palone słody zostawiają wrażenie gorzkiej czekolady. Smaku czuć też chmielowość piwa. Smak czysty, słodowy, z lekką nutą czekolady i chmielowym finiszem. Piwo delikatne, lekkie, dobrze nagazowane.

Surowce:

Podstawa to słód monachijski lub pilzneński. Niewielkie ilości słodu palonego dla koloru i lekkiego posmaku. Chmiele odmian niemieckich. Piwo dolnej fermentacji.

Historia:

Piwo narodziło się w południowej Turyngi i północnej Frankonii. Było wariacją na temat piwa ciemnego monachijskiego. Czasem bywa żartobliwie nazywane czarnym pilznerem, ale brak w nim bardzo wyraźnych palonych akcentów.

Kontextspalte